víno

víno, alkoholický nápoj vzniklý zkvašením moštů z hroznů révy vinné. Obsah alkoholu kolem 12% až 22% (likérová vína). V. bílé se získává z hroznů zelených, žlutých a v některých případech i z červených. Hrozny se odzrňují, drtí a vzniklý rmut se lisuje. Získaný mošt se po případné úpravě (síření, odkalení, přicukření, scezování) ponechá samovolně kvasit, nebo se zakvasí čistými kvasinkami, hl. rodu Saccharomyces; pak se mladé v. opatrně stáčí z usazených kalů a kvasnic do vysířeného sudu, v němž se ponechá 6-8 týdnů, aby se vyčistilo, usadily se kvasinky a vyloučil vinný kámen. Hotová v. se scelují (míchání v. stejných odrůd) a po vyzrání a po školení (několikeré stáčení) se stáčejí do lahví. Při výrobě v. červeného se rmut ponechává několik dnů kvasit před lisováním, aby se ze slupek vyloužilo barvivo. Charakter v. (přír., stolního, tokajského, dezertního a přírodně sladkého a šumivého) je určen odrůdou révy vinné, oblastí pěstování, klimatickými poměry daného roku, způsobem zpracování hroznů, postupem při výrobě jednotlivých druhů vína, jeho ošetřením a stářím. Vína přírodní obsahují kolem 12% alkoholu, vína dezertní kolem 14% alkoholu, vína aperitivní a likérová až 22% alkoholu. Suchá vína obsahují max. 4 g zbytkového cukru na litr, polosuchá - max. 12 g zbytkového cukru/litr, polosladká - max. 45 g zbytkového cukru/litr (v.t. demi-sec) a sladká alespoň 45 g zbytkového cukru/litr.