sekt

sekt [něm.< it.], sec - šumivé víno, obvykle vyrobené ze směsí vin, která v silnostěnných lahvích nebo tlakových tancích za přídavku cukru a kulturních kvasinek zkvasila podruhé a byla dále upravena. Odtud demi-sec - označení pro polosuché šumivé víno 33-50 g cukru v litru. Dále sec - suchý sekt 17-35 g cukru/litr, doux [du:] - sladký sekt - více než 50 g cukru/litr. Méně sladké sekty se též označují: extra sec n. extra dry [draj] - velmi suchý - 12-20 g cukru/litr, brut [bri] - tvrdý (velmi silně suchý) - meně než 15 g cukru/litr, extra brut - silně tvrdý - max. 8 g cukru/litr, brut nature [nati:(r)] - bez přidaného cukru (obv. obsahuje méně než 3 g cukru/litr).