olivovník

olivovník, Olea - rod dvouděložných rostlin z čeledi olivovníkovitých, pův. z trop. a subtrop. oblastí. Známo asi 85 druhů. Druh Olea europaea , pův. z mediteránní oblasti, je stará kult. rostlina pěstovaná pro olejnaté plody (peckovice) - olivy. Z oliv se získává vysoce kvalitní jedlý olej nebo se používají k přípravě jídel. Zralé olivy nejsou v čerstvém stavu jedlé. Olej se z nich získává opakovaným lisováním; při mírném tlaku se získává nejkvalitnější olej, tzv. panenský; lisováním za vyššího tlaku se získává tzv. olej brabancový, který má velmi dobrou potr. kvalitu; lisováním vysokým tlakem při zvýšené teplotě se získává olej pro tech. účely. K jídlu se olivy připravují buď prosolováním, nebo se nechají projít procesem mléčného kvašení. Z jednoho vzrostlého stromu se ročně získává asi 20-60 kg oliv; výnosy z l ha plantáže jsou 3-10 tun. Stromy se dožívají stáří až několika set let.