kokosová palma
kokosová palma, Cocos nucifera - jednoděložná pantrop. palma z čeledi arekovitých, pův. pravděpodobně z Melanésie. Pěstuje se v plantážích pro plody - kulovité nebo oválné peckovice, tzv. kokosové ořechy. Endosperm plodů (jádro) je bohatý olejem (asi 42 %), bílkovinami (4-5 %) a sacharidy (asi 13 %). Lisováním čerstvého endospermu se získává bílá emulzní olejnatá tekutina (tzv. kokosové mléko). Sušený endosperm se nazývá kopra a strouhá se na kokosovou moučku (obsahuje až 64 % oleje). Lisováním kopry se získává kvalitní potr. olej. Cenná je také kokosová voda (vyplňuje dutinu plodů) a koir (sušené vláknité oplodí kokosu). Z květenství po naříznutí vytéká sladká míza, tzv. toddy (obsahuje až 15 % sacharidů), ze které se vyrábí palmové víno, arak, cukr (tzv. jaggery) a ocet. Vegetační vrcholy přestárlých palem se upravují na palmové zelí. K. p. se dělí na vysoké (20-30 m, cizosprašné, pěstované hl. pro kopru a dožívající se stáří 80-l00 let), nízké (4-6 m, samosprašné, pěstované hl. pro kokosovou vodu a dožívající se stáří asi 20 let) a polovysoké (přechodné typy). Z jedné vzrostlé k. p. se sklízí v průměru 60-80 plodů ročně.