hospodářská zvířata
hospodářská zvířata, souhrnné pojmenování pro ty živočichy, kteří poskytují člověku užitek a jež se pod jeho dohledem rozmnožují a dále šlechtí na jednotlivé užitkové schopnosti. V důsledku procesu domestikace a dlouhodobého záměrného šlechtění se mnohé druhy h. z. svým zevnějškem a produkčními schopnostmi značně liší od svých pův., divoce žijících předků. H. z. poskytují člověku jednak hodnotné základní potraviny s nezastupitelnou bílkovinou živoč. původu, tj. mléko, maso a vejce, jednak zákl. suroviny pro prům. potr. (máslo, sýry, uzeniny, masové konzervy), text. a kožedělný (vlna, srst, hedvábí, peří, kůže a kožešiny), krmivářský (živoč. a kostní moučky), chem. a farmaceutický (klih, žlázy s vnitřní sekrecí). Některé druhy h. z. jsou zdrojem prac. energie a slouží jako zvířata jezdecká, tažná a jako soumaři. H. z. jsou producenty mrvy, zákl. prostředku pro regeneraci zeměd. půdy a udržování její úrodnosti. Mezi nejdůl. h. z. v ČR a SR patří skot, prasata, ovce, drůbež, koně, kožešinová zvířata, ryby, včely a bourec morušový.