tofu

tofu, jap. - pokrm vyrobený ze sóji, pocházející původně z Číny. Je bohatý na vitamíny řady B a esenciální aminokyseliny, pro své vlastnosti je nazýván "sójový sýr" nebo "sójový tvaroh". Vyrábí se vysrážením sójového mléka; sójové boby je nejprve nutno namočit, po jejich nabobtnání rozemlít a uvařit, oddělit sójové mléko od kaše ze sójových bobů (okara). Čerstvé mléko se pak vysráží přidáním koagulátoru (minerální sůl, ev. kyseliny, např. výtažek z mořské soli Nigari, sádra, ocet, citrónová šťáva). Hmota, která zůstane po oddělení syrovátky, se nakonec zatíží. Konzistence tofu může být různá - od pevného až po krémové. Chuť je jemná, nepříliš výrazná; t. snadno absorbuje nejrůznější příchuti. Tyto vlastnosti ho předurčují k všestrannému využití v kuchyni.