pivo

pivo, - ang. beer, něm. bier, fr. bière, špan. cerveza, it. birra - alkoholický nápoj nasycený oxidem uhličitým, připravovaný vařením sladiny s chmelem (mladina) a zkvašený kvasinkami Saccharomyces carlsbergensis při nižší teplotě. Podle hm. % (ozn. ° stupeň) extraktu a prokvašení se rozeznává p. výčepní 7-10° (1,7-2,9% alkoholu), ležák 12° (3,5 - 4% alkoholu) a p. speciální 14 i více stupňové (5% a více alkoholu). Typ p. je dán surovinami (voda, slad, chmel) a technol. postupem. Podle použitého druhu kvasinek jsou p. získaná spodním kvašením (Saccharomyces carlsbergensis - většina evr. p.) a svrchním kvašením (Saccharomyces cerevisiae). P. světlá se vaří ze sladu, tmavá ze sladu karamelizovaného, popř. světlého sladu, s přídavkem kuléru. P. kvasnicové obsahuje malé množství kvasící mladiny přidané při výstavu. P. se pije ve stadiu jeho pomalého dokvašování. Výrobou p. se zabývá pivovarství (odvětví kvasné technologie.) v prům. závodech - pivovarech.