sója

sója [jap.], Glycine - rod bylin z čeledi bobovitých. Nejdůležitějším druhem je s. luštinatá, pův. z vých. Ásie, nyní pěstovaná v teplejších oblastech Ásie, Afriky a Evropy. Olejnatá semena (sójové boby) slouží k výr. oleje a sójové mouky. Jsou důležitou potravinou i surovinou pro chem. prům. Odpad slouží jako krmivo pro dobytek. Rod dvouděložných jednoletých nebo vytrvalých, plazivých nebo keříčkovitých bylin z čeledi bobovitých. Známo asi 25 druhů, pův. z teplých oblastí Asie. Ve stovkách odrůd se jako luskovina pěstuje po celém světě s. luštinatá, Glycine soja, pův. z jv. Asie. Semena obsahují asi 38% bílkovin a 18% oleje. Nezralá semena se používají jako zelenina, zralá jako luštěnina. Světle žlutý, polovysychavý olej, lisovaný ze zralých semen, se používá jako stolní, k výr. pokrmových tuků i k tech. účelům. Z hektaru se průměrně sklízí 1,5 až 2,5 t semen. Nadzemní části rostlin a pokrutiny se používají jako krmivo. K největším producentům sójových semen patří USA, Brazílie a Čína.