potrava

potrava, strava - směs potravin rostl. a živoč. pův., které slouží k výživě živočichů a člověka. Zákl. složky p. jsou bílkoviny (proteiny), tuky (lipidy) a cukry (sacharidy). Zároveň s p. musí organismy přijímat i miner. látky, vitamíny a vodu. P. se v těle rozkládá na jednodušší látky, které se vstřebávají. Uvolněná energie při těchto procesech slouží k práci, vstřebané a přeměněné látky k výstavbě tkání a náhradě opotřebovaných tkání. V.t. metabolismus; výživa. - Živočichové se podle typu přijímané p. dělí na fytofágy, živící se hl. p. rostl. pův., a zoofágy, živící se hl. p. živoč. původu. V.t. potravní specializace. - V p. člověka jsou jednotlivé složky různě zastoupeny; záleží nejen na celk. množství, ale také na jakosti potravy. V.t. dieta.