pomerančovník
pomerančovník, Citrus sinensis - subtropický vždyzelený, 6-10 m vysoký strom z čeledi routovitých, pův. z jv. Asie. Pěstuje se v subtropech a tropech celého světa pro chutné, sladké bobule (pomeranče). Plody se konzumují čerstvé nebo se zpracovávají na šťávy, marmelády a sirupy. Pomerančovníkový olej používaný v parfumerii se získává z tzv. kůry plodů, která se i proslazuje. Bílé, vonné květy silně medují. Pěstované odrůdy se dělí podle dozrávání na rané, stř. a pozdní nebo podle stavby a zbarvení dužniny na obyčejné (žlutomasé), tzv. blondy, na pigmentované (krvavé) s červeně zbarvenou dužninou, na pupečné (mají v plodu jakoby druhý malý plod) a na cukerné (bezkyselinné) s nevýrazně sladkou dužninou. Z jednoho vzrostlého p. se sklízí 500-600 plodů (tj. 62-75 kg) ročně, rekordní výnosy představují až 1 700 pomerančů z jednoho stromu. Na vhodné podnoži lze p. pěstovat i ve sklenících a obytných místnostech v oblastech mírného pásu. Hl. producenty pomerančů jsou USA, Brazílie, Španělsko, Mexiko a Itálie.