med pokrm

med a) m. pravý, včelí, koncentrovaný roztok cukru ovocného (fruktózy), hroznového (glukózy), dextrinů a dalších složek, bílkovin, org. kys., pylových zrnek, minerálních látek a enzymů. Včely med připravují z rostl. šťáv různých květů, tzv. nektarů (m. květový, lipový, akátový, jetelový, vřesový), nebo z medovice (výpotků) listů stromů a keřů (m. medovicový, z jehličnatých stromů). Chem. složení je závislé na surovinách. M. květový je světle žlutý, m. medovicový má tmavší barvu a kořeněnou příchuť. M. má vysokou nutriční hodnotu, je lehce stravitelný. Přikrmují-li se včely ve snůšce cukrem, vzniká m. cukrový; b) m. umělý, potr. výrobek vznikající štěpením sacharózy kyselinami; c) m. turecký, orientální cukrovinka z cukru a škrobu s mandlemi a ořechy.