jitrnice

jtrnice, též jaternice - vařený, neuzený masný výrobek z drobů, masa (vepřového) a housek. Odtud též jitrnička a dále jitrnicová n. jaternicová polévka. Připravuje se většinou při zabijačkových hodech. - Pro příprvavu 10 kg jitrnic potřebujeme: 4 kg vařeného vepř. masa z hlav, laloků a boků, 1/2kg vařených plic, 1kg vařených jater, 800g syrových jater, 2,5kg máčené žemle, 150g soli, 15g ml. černého pepře, 8g ml. nového koření, 4g strouhaného zázvoru, 3g majoránky, 4g citronové kůry a 30g třeného česneku. PŘÍPRAVA - namočíme žemle, strojkem na maso umeleme syrová vepřová játra, vařená játra nakrájíme na malé kostičky. Měkké a křehké maso nasekáme kolíbacím nožem na hrubé koousky. Trvdší maso, kůže, apod. umeleme ve strojku na maso. Důkladně vymačkáme namočené žemle a ve větší nádobě promícháme se syrovými játry a s trochou tučné polévky, přidáme ostatní maso a koření a důkladně promícháme. Ihned plníme do střev a zašpejlujeme tak aby obsah neunikl. Zašpejlované j. vkládáme do vroucí polévky a při 90°C zhruba 10 minut vaříme. Uvařené j. poznáme podle toho, že vyplavou na hladinu. Uchováváme v chladu.