datlovník

datlovník [it.< řec.], palma datlová, Phoenix dactylifera - jednoděložná, dvoudomá rostlina z čeledi arekovitých, pův. ze sev. Afriky a Arábie. Pěstuje se v subtrop. aridních oblastech celého světa pro jedlé, masité, jednosemenné bobule - datle, obsahující ve zralém stavu až 70 % sacharidů. Datle se konzumují polozralé, ve zralém stavu se mohou různě upravovat (sušením, vařením), popř. se zpracovávají na džem a sirup. Z květenství samčích palem se získává sladká míza, která se zkvašuje na palmové víno. Vegetační vrchol palmy se pojídá jako palmové zelí. Z řapíku listů se získává hrubé vlákno, listy se splétají v rohože. D. patří k dřevinám nejnáročnějším na teplotu během vegetace; kvalitní datle dozrávají jen v místech, kde průměrná měsíční teplota přesahuje 30 °C. Množí se odnožemi, plodit začíná 4- 5 let po výsadbě. Datle dozrávají za 5-10 měsíců. Průměrně se sklízí 45-70 kg datlí z palmy. Odrůdy se dělí na šťavnaté, polosuché a suché. Hl. producenty jsou Irák, Egypt, lrán, Saúdská Arábie, Alžírsko.