chlazení

chlazení, děj, při němž se snižuje teplota látky nejčastěji tím, že látka o nižší teplotě (chladivo) odnímá teplo látce o vyšší teplotě (látka chlazená). Chladí se přímo nebo prostřednictvím teplonosné tekutiny, a to přirozenými chladivy, například studenou vodou, ledem, vzduchem ap., nebo strojně; chladivo pak proudí v uzavřeném okruhu a ch. probíhá odpařováním chladiva při nízké teplotě. Teplo potřebné k odpaření chladiva se odnímá látce, která se má chladit. Zkapalnění odpařovaného chladiva je umožňováno stlačením par kompresorem (kompresorové ch.), absorpcí par vhodnou látkou, např. amoniakem ve vodě (absorpční ch.) nebo adsorpcí (adsorpční ch.). Plyny lze přímo ochlazovat jejich expanzí, kapaliny odpařováním. Ch. se používá vedle chladírenství ke kondenzaci páry v parních kondenzačních elektrárnách; chladí se obvykle vodou, která teplo odvádí a předává je do atmosférického vzduchu v chladicích věžích. Ch. se též snižuje teplota strojů, obvykle ofukováním; u větších zařízení se chladí olejem, vodíkem i vodou. Ch. se užívá k ochlazení plynných směsí, aby se umožnilo jejich dělení destilací (získávání např. kyslíku, dusíku ze vzduchu).