živočišná výroba

živočišná výroba, jedno ze zákl. odvětví zeměd. výr., úzce navazující na produkci rostl. výroby. Ž. v. zhodnocuje zdroje rostl. výr. jejich přetvářením v živoč. produkty (mléko, maso, tuk, vejce, kůže, kožešiny, peří), zajišťuje výživu obyv. bílkovinami živoč. pův. a souč. dodává i suroviny pro některá odvětví zpracovatelského prům. Svými odpady (chlévský hnůj, kejda, drůbeží trus) zpětně ovlivňuje intenzitu rostl. výr. Intenzita ž. v. se vyjadřuje většinou množstvím určitého vyrobeného živoč. produktu na jed. plochy zeměd. nebo orné půdy, hustotou zvířat na jed. plochy nebo abs. výší jednotlivých reprodukčních a produkčních vlastností (schopností) hosp. zvířat. Efektivnost ž. v. je charakterizována především množstvím a kvalitou krmiv spotřebovaných na jed. příslušného živoč. produktu, potřebou prac. sil při ošetřování zvířat, spotřebou energie a celkovými náklady spojenými s ustájením hosp. zvířat. Ž. v. se v ČR dělí na dílčí odvětví podle druhů chovaných zvířat, například na chov skotu, koní, ovcí, koz, prasat, drůbeže, kožešinových zvířat, včel, bource morušového. V zahraničí zahrnuje ž. v. i farmové chovy některých zvířat z čeledi jelenovitých, pižmoně a chovy dalších druhů zvířat. Obecné základy ž. v. vycházejí z celé řady vědních oborů, např. anat., fyziol., obecné zootech., genetiky a šlechtění, výživy a krmení, ekon., organizace a řízení. Vlastní vývoj a strukturu živoč. produkce ovlivňují potřeby výživy obyv. a potřeby celé řady odvětví zpracovatelského průmyslu, např. mléčného, masného, kožedělného, kožešnického, kloboučnického, chem., farm. Zákl. odvětvím ž. v. je v ČR chov skotu, který zhodnocuje objemnou píci v produkci mléka a masa, dále chov prasat a drůbeže, které jsou již do značné míry závislé na množství jadrných krmiv. Menší význam má chov ovcí a koz. Stoupá opět význam chovu koní, a to nejen pro účely sport., ale i hospodářské. Další růst a rozvoj ž. v. je podmíněn zabezpečováním dostatečné krmivové základny, moderní mechanizace a automatizace v závislosti na věd. výzkumu a zvýšení odborné kvalifikace zeměd. pracovníků v souvislosti s rozvojem živoč. velkovýroby.