vitamíny obecně
vitamíny [lat. + řec.], vitaminy - nízkomolek. org. slouč. různé chem. povahy, v nepatrném množství nezbytné pro důležité bioch. a fyziol. funkce. Protože lidský a živoč. organismus v. nevytváří (nebo ne v dostatečném množství), je nutné je získávat v potravě. Obsah v. v jednotlivých potravinách je rozdílný a může klesnout skladováním i přípravou. Normální výživa obvykle obsahuje dostatečné množství. v. Denní potřeba v. je od několika μg do několika mg; avšak potřeba v. při změněném metabolismu se někdy i několikrát zvyšuje. Nedostatek v. se vyrovnává buď vhodnou dietou, nebo podáváním vitamínových přípravků, popř. obohacováním (vitaminizací) potravin. V. se dělí na rozpustné ve vodě, např. v. C, B-komplex a v tucích, např. v. A, D, E, K. V. se též dělí na účastnící se tvorby koenzymů, např. v. B1, B2, B12, K a na neúčastnící se této tvorby, účinkem podobné v., např. cholin. V. se vyrábějí synteticky jednak metodami chem., popř. v kombinaci s kvasnými pochody (v. A, B1, B6, C), jednak mikrobiol. (v. B2, B12), nebo se získávají z přír. zdrojů (v. E). Používají se v lék.