suroviny

suroviny, látky původu nerostného, rostl. nebo živoč., na jejichž výr. byla vynaložena lidská práce. V obecně ekon. pojetí je surovinou prac. předmět, který je výsledkem výr. činnosti; v užším pojetí jde o výrobky těžebního prům., zeměd. a lesního hosp., které se dále zpracovávají. Charakteru s. nabývá i využitelný odpad a ty užitné hodnoty, které mohou být po opotřebení znovu zpracovány. Podle toho, v jaké míře se s. účastní na tvorbě hmotné podstaty hotového výrobku, se dělí na: základní s., tj. látky, jež se stávají zákl. substancí hotového produktu; pomocné s., k nimž patří takové, které sice netvoří hl. látkovou podstatu výrobku, ale k jeho zhotovení napomáhají (barvy na povrchovou úpravu hotového výrobku, palivo, energie). Význ. třídicím znakem je členění s. podle jejich pův. Celý soubor s. se potom rozděluje na s. prům. původu a s. zeměd. původu. S., které se získávají bezprostředně z přírody, jsou surovinami prvotní mi. Látky, které byly získány opětovným zpracováním opotřebených užitných hodnot (finálních produktů sloužících ve sféře výr. i v nevýr. spotřebě), popř. využitím odpadu, jsou s. dru hotnými.