sorbet
sorbet, mražený dezert z ovocného pyré, cukru a jiných ingrediencí, např. alkoholu. S. je druhem zmrzliny bez obsahu mléka či mléčných náhražek. V.t. šerbet - který narozdíl od s. obsahuje vychlazené mléko. Ve francouzské kuchyni se s. podává i mezi chody k neutralizaci chutí. Původ sorbetu je podle nepotvrzených pověstí na římském dvoře císaře Nera (1. st. AD), který si nechával běžci dodávat sníh sesbíraný v horách, který byl posléze smíchán s medem a vínem. Podle poznatků cestovatele Marca Pola ze 13. st. používali několik tisíc let sníh, ovocnou šťávu a dužinu k výrobě míchaných nápojů také Číňané. Do France zmražené dezerty údajně přinesla Kateřina de Medici v 1533, když opustila Itálii a provdala se za hraběte Orleánského, který se později stál francouzským králem Jindřichem II. Do konce 17. st. se s. rozšířil po Francii, Anglii a celé Evropy.