potraviny
potraviny, poživatiny s výživovou hodnotou buď v přirozeném stavu, nebo pozměněné různými technol. zásahy. Mají být bez škodlivých a toxických účinků na organismus i po pravidelném a dlouhodobém užívání. Z dietetického hlediska se p. dělí na p. výživové, p. syticí a na menší skupinu p. ochranných, obsahujících vitamíny, esenciální aminokys. a látky obdobné, vodu a minerální soli. P. výživové jsou složeny z bílkovin - p. živočišné (mléko, mléčné výrobky, maso, vnitřnosti, krev a vejce). P. syticí jsou tuky a látky rostl. pův. (obilovíny, luštěniny, brambory, rostl. tuky a oleje, sacharidy). K p. ochranným se řadí ovoce a zelenina. Některé p. jsou zároveň výživovými, syticími i ochrannými, např. brambory, plnotučné mléko, máslo, vnitřnosti a vejce. V.t. výživa obecně.