mléko
mléko, produkt tvořený mléčnou žlázou savců včetně člověka v průběhu laktace. Krátce před porodem a po porodu tvoří mléčná žláza u většiny savců mlezivo, které předchází v m. zralé. Hl. složkou m. je voda a sušina. Sušinu tvoří mléčný tuk, bílkoviny, mléčný cukr, dusíkaté látky nebílkovinné, org. kys., soli, enzymy a vitamíny. Podle zastoupení kaseinů a albuminů se rozlišují mléka kaseinová a albuminová. Pro mlékařství mají význam mléka kaseinová: m. kravské, ovčí, kozí, buvolí. M. kravské se upravuje a zpracovává v mlékárnách na mléko konzumní, mléka zakysaná, zahuštěná, sušená, smetany, másla a sýry. M. je jednou z nejcennějších složek lidské výživy. Také samice živorodých žraloků produkují tekutinu, tzv. děložní mléko, svým složením podobnou mléku, a to v pohlavních vývodech. Mléčný sekret vzniká také ve voleti holubů. Slouží k výživě mláďat.