mikroorganismy

mikroorganismy [-nyz-], mikroby jednobuněčné, jen mikroskopicky (popř. elektronmikroskopicky) viditelné organismy rostl., popř. živoč. původu. Radí se mezi ně převážně bakterie, viry, plísně, kvasinky a prvoci. Od ostatních živých organismů se liší nepatrnou velikostí, tvarovou mnohotvárností (polymorfismem), způsobem a rychlostí množení a specifickým metabolismem. M. vytvářejí různorodé soubory lišící se velikostí, tvarem, biol. vlastnostmi a vztahem k hostiteli. Některé jsou význ. v přírodě, neboť zabezpečují koloběh důl. prvků mezi organismy a atmosférou. Mnohé se používají v prům. Některé produkují důl. látky, např. vitamíny, antibiotika. Některé m. jsou původci různých onemocnění (patogenní m.). Věd. systém třídění bakterií (klasifikace) sestavil 1923 D. H. Bergey v publikaci Bergey 's Manual of Determinative Bacteriology (Bergeyův manuál determinativní bakteriologie). Jeho klasifikační systém je stále zdokonalován (poslední vydání z 1984 Bergey 's Manual of Systematic Bacteriology ).