kyseliny mastné
kyseliny mastné, skupina monokarboxylových alifatických kyselin obecného vzorce R-COOH, kde R značí vodík, methylovou skupinu nebo uhlíkatý řetězec, obvykle nerozvětvený (12-22členný). Typické k. m. jsou mravenčí, octová, máselná, kapronová, kaprylová, palmitová a stearová kys. Název k. m. pochází ze skutečnosti, že některé k. m. jsou vázány v tucích ve formě svých triacylglycerolů. Rostl. tuky a oleje jsou bohaté na nenasycenou olejovou kys., v živoč. tucích převládají kys. nasycené, např. máslo obsahuje palmitovou, stearovou, kaprylovou kys. K. m. jsou složkou lipidů, např. fosfatidylcholinů (lecithinů). Vyšší k. m. jsou ve formě svých esterů s vyššími alkoholy podstatou přír. vosků. K. m. se vyrábějí biochem. cestou (octová kys.), synteticky nebo štěpením tuků. Jejich použití v prům. je mnohostranné.