kyseliny karboxylové

kyseliny karboxylové, org. slouč. obsahující jednu nebo více karboxylových skupin (karboxylů) -COOH. Podle jejich počtu se dělí na kyseliny mono-, di-, tri- až polykarboxylové. Podle zbytku vázaného na karboxylovou skupinu rozeznávají se např. k. k. alifatické, aromatické, heterocyklické. Monokarboxylové alifatické k. k. jsou označovány též jako k. mastné, neboť zejm. vyšší členy řady jsou součástí tuků. Patří sem např. mravenčí, octová, propionová, máselná, valerová, kapronová (C1 až C6), palmitová (C16), stearová (C18) kys., z nenasycených např. olejová (C18), linolová (C18) kys. Z dikarboxylových kys. jsou nejznámější prvé členy řady HOOC(CH2)nCOOH : šťavelová, malonová, jantarová, glutarová, adipová (n = 0-4) kys., z nenasycených maleinová a fumarová kyselina.