jelito

jelito, tepelně opracovaný masný výrobek z vepřového masa, vepřové krve a krup (případně housek apod.) v kusu střeva. Vyrábí většinou při zabijačkových hodech smícháním a následným plněním do vepřových příp. umělých střev. V.t. masné výrobky. RECEPT - Jelítko žemlové - pro 10 kg potřebujeme: 4 kg tučného vepřového masa, 1,5 litru vepřové krve, 1 kg vařeného masa z hlav, 0,5 kg škvarků, 1 litr polévky, 2 kg tvrdých žemlí, 150g soli, 200g smažené cibule, 15g mletého pepře, 15 g mletého kmínu, 5g mletého nového koření, 4g trouhaného zázvoru, 4g majoránky, 2g mletého hřebíčku. Žemle nakrájíme na 1 cm kostičky a necháme je proschnout. Kostičky osmahneme na sádle a necháme vychladnout. Kostičky přelijeme vepřovou krví promícháme a necháme nasáknout. Přidáme na kostičky nakrájené maso z laloku, mleté maso z hlavy, škvarky, silný vývar a smícháme se solí a kořením. Plníme do tlustých střev zakončených špejlíkovými kolíčky. Zašpejlovaná jelítka vkládáme do vroucí polévky a při 90°C zhruba 10-30 min. vaříme, dle velikosti jelit a tloušťky střev. Uvařené jelítko poznáme podle toho, že po propíchnutí z něj nevytéká krví zabarvená šťáva.