enzymy

enzymy [řec.], nesprávně fermenty jednoduché či složené bílkoviny, které katalyzují chem. přeměny v živých rostl. a živoč. buňkách. E. určují povahu i rychlost chem. reakcí a vytvářejí tak v živých organismech harmonickou souhru chem. funkcí. Aktivita e., spočívající v ovlivnění rychlosti chem. reakcí snižováním jejich aktivační energie, je závislá zejm. na koncentraci substrátu, teplotě, pH, aktivátorech a inhibitorech. Některé e. vyžadují ke své katalytické činnosti org. kofaktor, který se nazývá koenzym nebo prostetická skupina; složkou koenzymu bývá často některý vitamín. Katalytická aktivita e. je ovlivňována jeho akt. centrem, vytvářeným prostorovým uspořádáním bílkovinného (polypeptidového) řetězce. V organismu je asi 3 000 různých druhů e. Rozdělení e. podle reakcí, které katalyzují, do hl. skupin je uvedeno v tabulce. E. trávi cí , enzymy ze skupiny hydrolas vylučované slinnými žlázami, žaludeční stěnou a slinivkou břišní do trávicího traktu, kde katalyzují štěpení potravy na menší resorbovatelné molekuly. Glykosidasy katalyzují štěpení polysacharidů, proteinasy bílkovin a lipasy tuků. E. prote olyti cké, proteinasy, dříve proteasy - enzymy ze skupiny C-N-hydrolas, katalyzující štěpení bílkovin a polypeptidů za vzniku peptidů a aminokyselin. Dělí se na a) serinové proteinasy, mající v aktivním centru serin a histidin, např. chymotrypsin a trypsin; b) HS-proteinasy, mající v aktivním centru cystein, např. papain; c) kyselé proteinasy, katalyzující štěpení v kyselém prostředí, např. pepsin; d) metalloproteinasy, obsahující iont kovů; e) ostatní proteinasy s dosud neprozkoumaným reakčním mechanismem. E. proteolytické hrají význ. roli v pochodech v trávicím traktu (pepsin, trypsin, chymotrypsin), kde ovlivňují odbourávání bílkovinné složky potravy. Vyskytují se též v krvi (thrombin), v buňkách (kathepsin), v rostlinách (papain) i v mikroorganismech. Proteolytické e. se používají např. v mlékárenském prům. jako syřidla (chymosin a rennin), ke změkčování masa (papain) či jako "biologická" složka pracích prostředků (mikrobiální proteinasy). E. se používají též v analytické chem., lék.