buněčná kultura

buněčná kultura, populace buněk získaná ze živoč., lidských, popř. rostl. tkání, pěstovaná v umělém prostředí. B. k. jsou připravovány rozvolněním tkání enzymy, např. trypsinem. Při opakované pasáži buď mohou primární kultury zahynout, nebo mohou vzniknout dočasné či permanentní kultury. Permanentní, biol. přesně definované kultury se označují jako buněčné linie. Jsou známy např. b. k. a linie lidské, opičí, křeččí, krysí; jsou odvozeny z různých tkání, např. z ledvinné, plicní, pojivové, z tkáně srdečního svalu, z. nádorové. Pěstování buněk v b. k. má zákl. význam pro výzkum a diagnostiku virů, výr. očkovacích látek, pro analýzu genet. a fyziol. funkcí buňky. B. k. lze uchovávat dlouhodobě zmrazením v tekutém dusíku při -196 °C. B. k. bývá často zaměňována s tkáňovou kulturou. V.t. tkáňová kultura.