žemlovka

žemlovka, hov. též zemlbába sladký moučník podávaný někdy i jako hlavní jídlo. Ž. je připravována ze žemlí, baget, rohlíků, bílého chleba (včetně toastového), ovoce (obvykle jablek), cukru, skořice, rozinek a ořechů. Žemlovku pečeme v troubě. K přípravě lze použít vánočku či velikonoční mazanec. Pečivo pokrájíme na plátky a namočíme v teplém mléce (přebytek mléka z pečiva vymačkáme). V malém množství mléka rozmícháme rozpuštěné máslo, cukr, vejce a špetku soli. Směs nalijeme na pokrájené pečivo a necháme je nasáknout, neždímáme je, vmícháme slazený bílkový sníh, přídavek tvarohu apod. Připravenou směs rozprostřeme do vymaštěné, případně strouhankou vysypané, ohnivzdorné mísy, naplníme ve vrstvách různým ovocem, nečastěji jablky, případně i s ořechy. Můžeme však použít i třešně, rebarboru se skořicí, meruňky, broskve s čokoládou, švestky se skořicí aj. ovoce. Vše pečeme asi 20 minut.