šodó

šodó, 1. též vinná pěna (z it. zabaglione příp. sabayon) dezert z vaječných žloutků, cukru a dezertního vína (obvykle Marsala). Š. pro 2-3 osoby připravíme ze 2 žloutků, 2 polévkových lžic krystalického cukru, 4 polévkových lžic dezertního vína. Postup: 1) oddělíme žloutek od bílku; 2) ke žloutkům přidáme cukr a dezertní víno; 3) v míse šleháme až vznikne pevná pěna; 4) poté šleháme v horké vodní lázni, dokud se pěna nezahřeje a neznačne se zvedat (nesmí se však vařit); 5) podáváme okamžitě, jinak by se š. opět rozteklo. Misku během šlehání z vodní lázně průběžně vyndaváme , aby se pěna při krajích nesrážela a mohla se rovnoměrně zahřívat. Š. podáváme ke zmrzlině a jiným pokrmům nikoli nutně jen sladkým. 2. pudingové šodó - náhražka originálního vinného š. připravovaná z vanilkového pudingu, vanilkového cukru a většího množství mléka, aby výsledná směs byla řidší. P. š. je podáváno horké a je možné do něj přidat rum či rumovou tresť. Š. je podáváno např. s buchtičkami (malé pečené kostky z těsta) - buchtičky se šodó.